top of page
navegació

AMB QUE NAVEGAR

 

Què és la vela lleugera?

La Vela lleugera és una disciplina que et permet fer una escapada de la rutina diària ràpidament. Accedint des d'un port, rampa o platja. En pocs minuts et trobaràs a uns pocs quilòmetres de la platja, gaudint del paisatge i de la sensació de llibertat que transmet navegar. Es pot gaudir tant en dies de vent suau com amb vents forts que requeriran el màxim de la teva condició física. Viu la natura des de prop!

 

Què és un multibuc?

La principal diferència entre un monobuc i un multibuc és el nombre de cascs. Com a multibuc englobem un catamarà, un patí català, un trimarà, etc. Amb una navegació estable i ràpida fa gaudir de la vela com poques altres modalitats. Els multibucs es mouen entre la versatilitat i la resistència d'algun dels seus models de platja i l'extrema tecnologia i el disseny més avançat en aquells dissenyats per la competició.

Vivim una segona dècada d'or per les embarcacions multibuc gràcies a la darrera Copa Amèrica o els fenòmens de l'Extreme Sailing Series.

  

Per a qui és recomanable?

Molt recomanable per a aquells que vulgueu embarcacions dinàmiques i sensibles. Són una molt bona elecció per a afinar les vostres habilitats com a navegants i gaudir de la velocitat en dies de fort vent.

La vela lleugera i el multibuc van adreçats a qualsevol persona que vulgui sentir la llibertat que ofereix navegar, a aquells que vulguin navegar sols, en companyia, o amb un grup d'amics, ja sigui a la mateixa embarcació o bé en flota.

Què cal per a navegar?

Navegar és una activitat a l'aire lliure en el qual s'està molt en contacte amb l'aigua i el vent, i per tant, et caldrà equipar-te adequadament segons les condicions, depenent de si és estiu o hivern. Et recomanem:

  • Samarreta de Lycra i banyador

  • Vestit de Neoprè (curt o llarg, en funció de l'època de l'any)

  • Un gorro /una gorra

  • Escarpins o calçat esportiu que es pugui mullar

  • Tallavents

A principi del segle XX es va generalitzar l’ús del motor i la vela va quedar relegada a gent que navegava per plaer i esbarjo. Des d’aleshores, la vela oceànica s’ha conservat i ha evolucionat gràcies a persones afeccionades. Abans però de regatistes, hi havia aventurers que per diverses raons van decidir fer-se a la mar en busca d’aventures, de retrobar-se i/o superar-se amb si mateix, ...

NAVEGACIÓ A VELA

Els velers, a diferència de les embarcacions a motor, utilitzen el vent com a forma de propulsió i això els permet ser autosuficients per afrontar una volta al món. Els IMOCA 60 a més, estan especialment dissenyats per fer-ho a molta velocitat, pensats per regates oceàniques en solitari o en doble. Només dues persones han de controlar els 18 metres d’eslora, amb un pal de 29 metres i veles de més de 400 m2 (l’equivalent a dues pistes de tennis). Per facilitar la feina als regatistes oceànics, les cobertes estan dissenyades per crear sistemes que evitin els desplaçaments, de manera que un sol navegant tingui al seu abast tot el necessari per controlar l’aparell. No obstant això, virar o trabujar, dues maniobres elementals per girar el vaixell i canviar el costat pel qual rep el vent, poden convertir-se en una complexa maniobra en un vaixell d’aquestes mides.

Es tracta de vaixells ràpids, especialment amb vents portants (vents que empenyen per la popa). Com que al llarg de 3 mesos es trobaran condicions de vent i mar molt diverses, embarquen 10 veles diferents per navegar de la forma més eficient davant qualsevol situació.

Les veles que utilitzen són d’última generació. L’evolució dels materials amb les que estan fabricades han anat cap a millorar la resistència, la lleugeresa i la durabilitat, intentant disminuir la seva deformació. Això s’ha aconseguit amb la incorporació de fibres sintètiques cada cop més complexes i perfeccionades.

Per maniobrar totes aquestes veles i ajustar-les al vent calen caps altament resistents i gigres (winches) que, mitjançant un sistema d’engranatges, redueixen l’esforç al caçar-los. Aquests vaixells són una autèntica màquina ecològica que pot fer la volta al món de manera autosuficient amb un mínim cost energètic.

 

Qui va ser el primer aventurer que va decidir donar la primera volta al món en solitari?

 

L’essència de la navegació consisteix a saber governar l’embarcació cap a on es vol, bàsicament fent una bona combinació de vent, veles i timó. Quan ho aconseguim, diem que el vaixell està en el rumb correcte i, per això, cal que les veles estiguin col·locades de manera adient. Trimar les veles, navegar amb l’espí, virar,etc. són maniobres que els regatistes de la Barcelona World Race han de dominar en cada situació per aconseguir el seu objectiu final: arribar primers a la ciutat de Barcelona.

Els velers de competició estan dissenyats per mantenir una màxima eficiència de navegació en tots els rumbs. Tanmateix, en funció del tipus de regata en què participin, el disseny pot reforçar el rendiment del vaixell en uns rumbs, més que en altres. Per exemple, el vaixell llarg i estret ha estat el representant clàssic de veler que podrà navegar molt cenyit al vent (com els vaixells de la Copa Amèrica).

Per altra banda, els bucs amb més amplada i plans de sota amb una orsa hidrodinàmica com els IMOCA 60 són els que permeten millorar la navegació a favor del vent i, fins i tot, lliscar fent surf amb les onades. Aquests estan preparats per afrontar qualsevol vent i circumstància però, han estat dissenyats per aconseguir altes velocitats amb vents favorables. De fet, els IMOCA 60 són velers que, tot i els 60 peus d’eslora, llisquen per sobre les onades com ho fan embarcacions més petites de vela lleugera. 

© 2023 por Rivas VC. Creado con Wix.com

bottom of page