top of page

oceanografia

MARS I OCEANS

Els mars oceans ocupen el 70% de la superfície total de la Terra. Amb una profunditat mitjana de 3.700 metres, constitueixen l’hàbitat més extens i on es calcula que hi ha el 90% de la biodiversitat del planeta.

La vida al mar depèn però, dels primers 200 metres de fondària degut que és on localitzem major producció de matèria orgànica ja que és on arriba llum suficient perquè es realitzi la fotosíntesi. És aquí on trobem els organismes que es deixen portar pels corrents marins, el plàncton. El conjunt d’animals que són capaços de nedar activament i que poden viure a qualsevol fondària dins l’oceà és el que anomenem nècton, ambdós grups d’organismes conformen el sistema pelàgic.

Els participants a la Barcelona World Race tindran l’oportunitat de navegar pels mars i oceans més inhòspits del planeta i veure alguns dels éssers vius que hi habiten: balenes, dofins, peixos voladors i un llarg etcètera d’animals marins, els quals s’han adaptat sorprenentment a viure segons les condicions físiques, ambientals i biològiques que es troben a l’oceà i que conformen un paisatge prou desconegut.

La salinitat i la temperatura de l’aigua determinen la seva densitat i distribució superficial als oceans. Aquesta distribució és la causant dels corrents marins que tant afecten a qui participa a la Barcelona World Race, ja que juntament amb la meteorologia marquen el camí a seguir durant la regata.

 

​

​

​

​

​

Durant la navegació al voltant del planeta els navegants es trobaran amb les condicions més variades de navegació. Des de les calmes equatorials, on poden estar hores sense pràcticament moure’s, a forts vents i onades de fins a 20m a l’oceà Austral que provoquen planejades a molta velocitat. Al Mediterrani, tot i que no hi ha onades tan grans, molts velers oceànics s’han trobat amb la sorpresa d’una mar difícilment navegable, ja que les onades són molt potents, seguides i verticals, i aturen les embarcacions que hi naveguen de cara.

 

Els mars i oceans tenen una profunditat mitjana de 3.700 metres.

Els participants a la Barcelona World Race tindran l’oportunitat de navegar pels mars i oceans més inhòspits del planeta i veure alguns dels éssers vius que hi habiten: balenes, dofins, peixos voladors i una llarga etcètera d’animals marins.

​

ONADES DE GRANS DIMENSIONS

Potenciats pels Quaranta Rugents i els Cinquanta Udoladors, hi ha temporals que discorren sense obstacles durant més de 4.000 milles a través de l'oceà Pacífic. Les ones que es creen es canalitzen per l'estret pas de Drake, d'unes 500 milles d'amplada, i entren al coll d'ampolla que formen el cap d'Hornos i l'Antàrtida, on molt sovint aconsegueixen altures superiors als 12 metres.

Aquest onatge enorme és a més confús a causa dels corrents contràries i de perilloses rompents ja que es passa bruscament d'una profunditat de 6.000 metres en el Pacífic a escassos 400 metres en el pas de Drake qual cosa incrementa l'altura de les ones.

Característiques oceanogràfiques del Mediterràni:

  • Superfície : 2.500.000km2

  • Dimensions : 3.700km EO (Golf de Turquia - Estret de Gibraltar) 1.600km NS (Golf de Venècia - Golf de Sirte); 46.000km de litoral

  • Profunditat mitjana : 1.500m

  • Salinitat mitjana : 36 - 39%

  • Profunditat màxima : 5.210m (Fossa de Matapan, Grècia)

  • Temperatura superficial : Hivern 10 ºC - 16ºC / estiu 21ºC - 30ºC

  • Renovació de l'aigua : Més o menys cada 90 anys.

  • Aportació pesquera : Aproximadament el 2% del total mundial.

Característiques oceanogràfiques a l'Atlàntic nord :

  • Salinitat mitjana : 35,5%

  • Profunditat màxima : La Fossa de Puertorico, a l'Atlàntic Nord, és la més profunda en 8.605 m .

© 2023 por Rivas VC. Creado con Wix.com

bottom of page